Forkæl dine medarbejdere - uden at give dem et skattesmæk

Du vil sikkert gerne forkæle dine medarbejdere. Men hvordan gør du egentlig det, uden at medarbejderen skal beskattes?

Har dine medarbejdere arbejdet ekstra hårdt den seneste tid? Måske har de har taget en ekstra klipning, gjort hele salonen rent eller arbejdet på en fridag?

Hvad det end måtte være, vil du helt sikkert gerne belønne dem for deres ekstra indsats, så de ved, at de er værdsat – og de får lyst til at gøre en ekstra indsats en anden gang. Men pas på, når du forkæler dine medarbejdere – forkælelsen kan hurtigt koste skat.

Personalegoder = løn

”Som hovedregel er personalegoder lig med løn. Medarbejderen skal beskattes af markedsværdien af personalegodet,” fortæller Marianne Bæk Jensen, FrisørRevisor og partner i Dansk Revision Aalborg.

Eksempelvis skal medarbejderen beskattes, hvis hun har en saks, som hun har fuld rådighed over og må tage med hjem. Koster saksen 500 kroner, skal der betales skat af de penge.

Det gør det lidt tricky, når du gerne vil forkæle dine medarbejdere. Heldigvis er der nogle undtagelser i lovgivningen og praksis.

”Medarbejderen må for eksempel gerne tage saksen med hjem, hvis hun skal på skole dagen efter.”

”Og det kan også være, at man er afsted på en studierejse, der tilgodeser arbejdsgiverens interesse – der skal være et fagligt indhold og et detaljeret program – uden at skulle betale skat,” siger FrisørRevisor Marianne Bæk Jensen.

 

Bliv klogere på personalegoder

Enkelte personalegoder beskattes efter standardtakster. Det gælder eksempelvis telefon, internet, bil og sommerhus. Det er arbejdsgiverens ansvar at indberette disse til SKAT.

Andre typer af personalegoder kan opdeles i tre kategorier, som du kan blive lidt klogere på herunder:

 • Skattefri personalepleje
 • Bagatelgrænse for arbejdsrelaterede personalegoder
 • Bagatelgrænse for mindre personalegoder

 

Skattefri personalepleje

Skattefri personalepleje er noget af det gode i hverdagen. En slags personalegode uden økonomisk værdi for medarbejderen. Det kan være:

 • Kaffe, te og frugt.
 • Kantineordning – ved egen betaling efter standard takster.
 • Parkeringsplads til brug for arbejdet (ikke privat brug).
 • Forskellige former for behandling eller forebyggelse af en medarbejders arbejdsrelaterede skader. Betingelsen er, at der er en helt konkret sammenhæng mellem forebyggelsen efter behandlingen og det arbejde, medarbejderen udfører.

 

Bagatelgrænse for arbejdsrelaterede personalegoder

”Men du kan godt gøre lidt ekstra godt for dine medarbejdere, hvis du holder dig under det, der kaldes bagatelgrænsen,” fortæller revisoren.

Her må personalegoderne altså samlet højst koste 5.800 kroner per år (2016). Medarbejderen skal selv angive beløbet til SKAT, hvis grænsen overskrides. Men der skal betales skat af den samlede værdi af goderne. Det er ting som:

 • Mad og drikke ved overarbejde.
 • Beklædning, som arbejdsgiveren ønsker/betaler. Husk altid logo på tøjet.
 • Vareprøver af virksomhedens nye produkter.

 

Bagatelgrænse for mindre personalegoder

Denne kategori omfatter blandt andet gaver – til eksempelvis påske.

”Beløbsgrænsen er 1.100 kr. pr. år i 2016. Så som medarbejder må man altså sammenlagt få gaver for 1.100 kr. uden at skulle beskattes.”

Overskrides beløbet er der skattepligt af det samlede beløb. Det er medarbejderens ansvar at angive beløbet til SKAT.

Mindre personalegoder er eksempelvis:

 • Gaver (men aldrig kontanter eller gavekort, der kan konverteres til kontanter).
 • Blomster, vin og chokolade.
 • Deltagelse i motionsløb.
 • Julegaver, der højst koster 800 kroner. Dog kun skattefri, hvis det ikke er kontanter eller gavekort, der kan konverteres til kontanter.

 

Udover dette kommer lejlighedsgaver – ved eksempelvis mærkedage – som ikke hører under her. Det gør den årlige julefrokost eller firmaudflugt heller ikke.

”Som arbejdsgiver skal man pleje sit personale, men det er rigtig surt, hvis medarbejderne pludselig får en uventet regning fra SKAT. Husk derfor reglerne – så er det meget sjovere for alle,” siger Marianne Bæk Jensen.

 

Er du i tvivl om, hvordan du bedst viser dine medarbejdere, at du værdsætter dem med personalegoder? Så tag en snak med din FrisørRevisor, der kan rådgive dig. Find os her.

NB. Dette indlæg kan indeholde takster og info om regler, der er blevet ændret siden udgivelsen. Kontakt din FrisørRevisor, så du er sikker på, at du altid får den mest opdaterede viden.