Er du mon klar over, at dit personale gerne må få betalt arbejdstøj? Hvis altså dit logo er på og tøjet bruges til arbejde?
”Pokkers også!”
De fleste frisører kender vist til, hvor drøn-irriterende det er, når man kommer til at spilde hårfarve på tøjet. Og selvom man måske ikke bruger det nyeste og smarteste tøj i salonen, så er det alligevel surt at skulle bakse med at få blusen eller bukserne gjort pæne igen.
De fleste frisører vil gerne hjælpe deres personale med at undgå dette, men det er ikke alle, der kender reglerne for beklædning.
”Faktisk er arbejdstøj en fin mulighed for at give sine medarbejdere et godt og brugbart personalegode, som samtidig kan fungere som en form for ekstra reklame og dekoration i salonen,” fortæller Per Laursen, der er FrisørRevisor, partner og registreret revisor i Dansk Revision Århus.
Han opfordrer til, at man tænker lidt kreativt og gør tøjet til noget særligt, som faktisk kan fungere som en slags markedsføring af salonen.
Arbejdstøj uden skat
Personalegoder er reelt løn, der blot udbetales i ”ting” – og som medarbejdere skal beskattes af. Men der findes undtagelser, og de kan være rigtigt gode at kende.
Udgifter til tøj er som udgangspunkt en privat udgift, så derfor er hovedreglen, at arbejdsgiverbetalt tøj og sko er skattepligtigt.
”Men er der tale om egentligt arbejdstøj, er det ikke et personalegode – så er det et skattefrit arbejdsredskab. Det gælder for eksempel uniformer og kitler – og tøj til arbejde, hvor man ofte bliver beskidt.”
”En uniform er altså ikke bare en traditionel uniform, for arbejdsgiverbetalt tøj og sko kun til brug på jobbet kan være skattefrit for medarbejderen. Det kan være almindeligt tøj med salonens navn eller logo, fordi det så er tydeligt, at der er tale om arbejdstøj.”
På den måde skal medarbejderen ikke bruge sine egne penge på arbejdstøj og arbejdssko, og det er lovligt at få tøj op til den såkaldte ”bagatel-grænse” på 5.600 kr. årligt.
Et kontant tilskud til køb af arbejdstøj er derimod skattepligtigt som enhver anden slags løn.
Julegaver og den slags
Hvis du som chef gerne vil gøre lidt ekstra for dine medarbejdere er der også andre muligheder. Du kan eksempelvis tilbyde alle en årlig influenzavaccination – for dig er det en fordel at forebygge sygefravær og dine medarbejdere får mindre risiko for sygdom.
Du må også gerne give dine medarbejdere en julegave eller andre små påskønnelser i hverdagen som eksempelvis blomster, vin og chokolade. Du må give for 1100 kr. årligt af den slags pr. medarbejder.
For juleagaver er der den særlige regel, at den er skattefri op til en værdi af 800 kr.
”Du må dog ikke give kontanter og gavekort, for så skal dine medarbejdere alligevel betale skat af beløbet,” forklarer Per Laursen.
En kop kaffe
Du må gerne stille kaffe, te og frugt til rådighed for dine medarbejdere – det hører under det, der kaldes ”skattefri personalepleje”.
Men en kantineordning med gratis frokost er omvendt et skattepligtigt personalegode – ligesom fri telefon og medielicens også er det.
”Faktisk er prøver på nye produkter også skattepligtige, hvilket mange ikke er klar over. Men altså – der er mange muligheder for at gøre noget godt for medarbejderne, som samtidig tjener til salonens bedste,” fastslår Per Laursen.
Er det svært at finde ud af?
Så spørg din FrisørRevisor om råd.
NB. Dette indlæg kan indeholde takster og info om regler, der er blevet ændret siden udgivelsen. Kontakt din FrisørRevisor, så du er sikker på, at du altid får den mest opdaterede viden.