Guide til din forskudsopgørelse: Slip for skattesmæk

Klik klik – tast tast. Det er nu, du skal udfylde din forskudsopgørelse for det kommende år, så du betaler det rigtige i skat og slipper for et skattesmæk.

Vi ved godt, at det næppe er det, der holder dig vågen om natten. Forskudsopgørelsen er nogenlunde ligeså spændende at udfylde som det er at se vaskemaskinen snurre rundt eller at se havregryn blive til havregrød. Men det skal gøres – snart – og her får du hjælp til det.

Hvert år i november kan du gå ind og finde din forskudsopgørelse for det kommende år på SKATs hjemmeside.

– Og så vil jeg anbefale, at du går ind og tjekker, at tallene i din nye forskudsopgørelse passer med det, du forventer, så du hver måned får betalt den rigtige skat. På den måde undgår du et skattesmæk, når året er gået, siger Lars Steinbach, FrisørRevisor og Partner i TimeVision Frederiksberg.

Det er for din egen skyld

Forskudsopgørelsen er et skøn over, hvad SKAT forventer, du kommer til at tjene og har af fradrag i det kommende år. Deres skøn bygger på oplysningerne fra årene før, og det er vigtigt, at du husker at tjekke den.

Du skal altså først logge ind på SKATs hjemmeside og finde din forskudsopgørelse. Her kan du blandt andet se din trækprocent og fradrag per måned. Når du har fundet den, skal du opdatere de tal, som muligvis ændrer sig fra det seneste år.

Du skal typisk ændre i forskudsopgørelsen ved større ændringer i din økonomi. Måske har du fået nyt job, måske går du på pension, måske har du solgt eller købt et hus – eller måske har du fået kortere eller længere på arbejde hver dag.

– Det kan godt være lidt besværligt at få det gjort, men du skal huske, at det er for din egen skyld. For hvis tallene ikke passer, og du får betalt for lidt i skat hver måned, kan du risikere et smæk, når du får din årsopgørelse i foråret.

– Lars Steinbach, FrisørRevisor.

– Det kan godt være lidt besværligt at få det gjort, men du skal huske, at det er for din egen skyld. For hvis tallene ikke passer, og du får betalt for lidt i skat hver måned, kan du risikere et smæk, når du får din årsopgørelse i foråret.

– Det er selvfølgelig også muligt, at du har betalt for meget i skat, så du skal have penge tilbage – men måske havde du haft mere brug for dem i løbet af året, siger Lars Steinbach, FrisørRevisor.

Særligt for selvstændige

Alle – både lønmodtagere og selvstændige – skal udfylde forskudsregistreringen. Men for frisører, der har egen salon, kan det være lidt sværere at gennemskue, hvad der skal stå.

– Der er nogle lidt andre overvejelser, som man skal tage med, da man som selvstændig er afhængig omsætning og overskud i sin virksomhed, fortæller Lars Steinbach.

– Man skal overveje sine forventninger til årets resultat i forhold til tidligere. Man skal se på, om man har nogle større investeringer planlagt – og så kan det også spille meget ind på resultatet, om man regner med at skulle have flere eller færre medarbejdere i sin salon. Og har man gæld enten privat eller i salonen, kan der være renteudgifter, som skal opgives – de kan nemlig trækkes fra.

Du betaler skat af din virksomhed ved at skrive det beløb, du regner med at få i over- eller underskud på forskudsopgørelsen. Du kan godt ændre tallene i løbet af året, hvis dine forventninger til et over- eller underskud ændrer sig.

Du får en ny med det samme

Når du har rettet i din forskudsopgørelse, får du med det samme en ny med de rettede tal. Skulle der i løbet af året være ændringer, så kan du løbende ændre i opgørelsen, så du ender med at have betalt det rigtige i skat.

NB. Dette indlæg kan indeholde takster og info om regler, der er blevet ændret siden udgivelsen. Kontakt din FrisørRevisor, så du er sikker på, at du altid får den mest opdaterede viden.