Halvdelen af de selvstændige sparer ikke op til pension - gør du ?

Har du et overblik over din pension, eller er det en af de ting, der står på den evige ”to-do” liste hos dig? Læs med her og bliv klogere på dine muligheder.

 

Du har det sikkert godt nu. Arbejder. Passer din forretning og dine kunder. Og får også ordnet det praktiske i din forretning med bogføring, regnskab, skat og moms – og alt det andet, der hører med, når man er selvstændig.

Men tænker du nogensinde på, at det ikke er sikkert, at det altid kommer til at være sådan? Du kan blive syg. Du bliver (helt sikkert) ældre. Og på et eller andet tidspunkt vil du nok gerne pensioneres og have tid til nogle af alle de ting, du ikke har nået i et travlt arbejdsliv.

Det kræver penge at gøre de ting, du drømmer om. Og er du som cirka halvdelen af landets selvstændige, får du ikke sparet op til din pension. Du vil med andre ord være afhængig af folkepensionen, når du engang ikke kan eller vil arbejde mere.

”Vi ved ikke noget om, hvordan folkepensionen ser ud om 20 år. Det eneste, vi ved, er, at vi kommer til at arbejde længere og sandsynligvis også leve længere, så vi har brug for penge i mange år frem. Derfor mener vi, at det er væsentligt, at du får lagt en plan for din pensionsopsparing – og meget gerne i god tid,” fortæller Helene Pape Thomsen, FrisørRevisor ved Sønderup & Partnere A/S i Kolding.

 

Se på dig selv

Der er en række spørgsmål, du kan stille dig selv, hvis du gerne vil tænke din pension igennem.

Du skal eksempelvis overveje:

  • Hvornår vil du gå på pension?
  • Hvor stort et forbrug forventer du at have som pensionist?
  • Hvor længe forventer du at leve?
  • Hvor meget ønsker du, dine nærmeste kan få udbetalt i tilfælde af din død?
  • Er du gift: Kan det være relevant med en ægtepagt om fælleseje af visse af jeres pensionsordninger?

Du kan ved at logge ind med dit NemID på pensionsinfo.dk få et godt overblik. Du kan beregne hvor meget efterløn og pension, du kan forvente at få, hvis du stopper med at arbejde, når du fx er 68, 70 eller 72 år.

”Og så kommer det svære. For passer dine ønsker til forbrug til det, du kan forvente at få udbetalt fra dine pensionsordninger? Eller skal du øge opsparingen nu, så der er mere til, når du bliver gammel. Den slags kan være rigtigt godt at tage en snak med sin pensionsrådgiver om,” siger Helene Pape Thomsen.

”Når man taler om pension og forsikringer, kommer det hurtigt til at virke som en løftet pegefinder. Det er ikke meningen. Men det er vigtigt for os at fortælle, at der kun er dig til at spare op til din egen pension. Ingen andre gør det for dig.”

 

ATP er også for selvstændige

Som selvstændig betaler du ikke automatisk til ATP – det er frivilligt for selvstændige. Du skal altså selv tilmelde dig. Med ATP får du en livsforsikring , der sikrer dine nærmeste her og nu samt en ekstra indtægt, når du går på pension. Det koster 284 kr. pr. måned. ATP Livslang Pension udbetales fra den dag, du bliver folkepensionist og resten af livet. Hvor meget, du vil få udbetalt, afhænger af, hvor meget og hvor længe du har betalt bidrag til ATP.

”Hvis du vil læse mere om ATP, så kig på borger.dk og virk.dk. Det er også på virk.dk, at du tilmelder dig.”

 

Pension er også forsikring

En pensionsordning er som regel mere end en opsparing til pension. Den indeholder også typisk forsikringer, som dækker ved alvorlig sygdom, invaliditet og død.

”Men der er stor forskel på, hvor godt du er forsikret i forskellige pensionsordninger. Så tjek op på, om du har de forsikringer, der er relevante for dig? Er du godt nok dækket, hvis uheldet er ude?,” spørger Helene Pape Thomsen.

Pension for Selvstændige tilbyder i samarbejde med dofk forskellige pakkeløsninger, hvor du sammen med din pension får sundhedssikring, dækning ved tabt erhvervsevne, kritisk sygdom, invaliditet og død.

Du kan også sikre dig retten til sygedagpenge fra første sygedag med Forsikringen for Selvstændige Erhvervsdrivende. Det kan du læse om på virk.dk, hvor du også tilmelder dig.

”Når man taler om pension og forsikringer, kommer det hurtigt til at virke som en løftet pegefinder. Det er ikke meningen. Men det er vigtigt for os at fortælle, at der kun er dig til at spare op til din egen pension. Ingen andre gør det for dig.”

 

FAKTA: Tag et pensionstjek

Er du blevet gift? Har du fået børn? Er du blevet skilt? Har du købt hus? Eller solgt? Er du rykket op ad karrierestigen eller gået på deltid?
Hver gang du oplever større ændringer i dit liv, bør du gennemgå dine pensions- og forsikringsforhold.

Uanset hvilket pensionsselskab, du har valgt, er der altid mulighed for et gratis pensionstjek.

Du bør tage et pensionstjek minimum hvert andet eller tredje år.

NB. Dette indlæg kan indeholde takster og info om regler, der er blevet ændret siden udgivelsen. Kontakt din FrisørRevisor, så du er sikker på, at du altid får den mest opdaterede viden.