Har du styr på økonomien? - Tag en snak med en frisørrevisor.

Likviditet, budget, nøgletal – økonomistyring kan virke svært og uoverskueligt. Ikke desto mindre er det vigtigt for den daglige ledelse og din frisørsalons fremtid.

Regnskaberne er ved at være færdige, og spørgsmålet er nu, om din salon har tjent penge nok, og om den økonomiske udvikling er tilfredsstillende.

Og hvordan finder du så ud af det? Det gør du med økonomistyring.

”Hovedformålet med økonomistyring er at give dig et redskab, du kan bruge til at styre din salon mod den størst mulige indtjening, og at du rent faktisk når de mål, du har fastsat,” fortæller FrisørRevisor Claus Michelsen, Dansk Revision, Tønder.

 

Et vigtigt redskab

Økonomistyring er ikke kun en vigtig forudsætning for den daglige ledelse af din salon. Det er også en vigtig forudsætning, når du skal planlægge fremtidige handlinger.

”Økonomistyring giver dig en realistisk baggrund for at planlægge fremtidige handlinger, fordi du kan sammenligne realiserede tal med de budgetter, du har lagt. Stemmer de to ikke overens, kan du ved hjælp af økonomistyring forklare hvorfor,” fortæller Claus Michelsen.

Når du skal se på din virksomheds økonomiske stilling, er det en god ide at opdele den i nogle områder.

 

Likviditet

”Likviditet er altså et udtryk for, om virksomheden er i stand til at købe varer og betale sine regninger. Med andre ord er likviditeten nøglen til din virksomheds fortsatte drift og vækst. Har du ingen likviditet, har du ikke penge til den løbende drift,” siger Claus Michelsen.

Det er også din likviditet, der er med til at beslutte, om du kan få banklånet til at udvide din salon, eller en investor faktisk har lyst til at investere i din salon. Du kan eventuelt få hjælp af din FrisørRevisor til at se, hvilke muligheder du har for at forbedre din likviditet.

 

Bogholderiet

Et ajourført bogholderi er alfa og omega for at kunne styre din salons likviditet –  og for hvordan du helt generelt bør drive din virksomhed. Det hjælper dig for eksempel med at få overblik over, om din lagerbeholdning ser fornuftig ud, eller om den næste investering i forretningen måske skal leases.

Det kan være hårdt at holde styr bogholderi – derfor skal du måske overveje at få andre til det.

 

Nøgletal

”Nøgletal giver dig et godt datagrundlag for at styre din virksomhed. Og har du et ajourført bogholderi, kan du let beregne nøgletallene,” fortæller Claus Michelsen.

Men det kan altså godt være lidt af en udfordring at finde ud af, hvilke nøgletal der er vigtige for lige netop din virksomhed.

”Hvordan har virksomhedens omkostninger udviklet sig i forhold til omsætningen? Bruger du flere eller færre penge på at holde virksomheden kørende? Og hvorfor? Det er ofte de spørgsmål, vi taler med vores kunder om,” siger Claus Michelsen.

 

Budget

Et budget er et styreredskab, der gør det muligt løbende at kunne følge op på, hvordan det går med de mål, du satte op i starten af året.

”Det gør det muligt at justere dine udgifter eller tilpasse aktiviteten til dine indtægter i god tid. Skal du skaffe finansiering i banken, kræver det eksempelvis også, at du har et budget med – der vel at mærke viser, du kan tjene penge,” forklarer Claus Michelsen.

Du kan også lægge et likviditetsbudget. Sådan et budget viser løbende, hvornår din omsætning bliver konverteret til indbetalinger, og hvornår din omkostninger bliver konverteret til udgifter. På den måde kan du altså følge med i behovet for likviditet.

Er du i tvivl om din økonomistyring, så tøv ikke med at kontakte din FrisørRevisor.

NB. Dette indlæg kan indeholde takster og info om regler, der er blevet ændret siden udgivelsen. Kontakt din FrisørRevisor, så du er sikker på, at du altid får den mest opdaterede viden.