Indbetaler du til din pensionsopsparing, eller er det en af de ting, der altid bliver skubbet til ”i morgen”? Bliv klogere på pension og dine muligheder her.
Vidste du, at frisører er nogle af dem, der sparer allermindst op til deres pension.
Allermindst. Af alle faggrupper. Det viser en artikel fra avisen Danmark, der har lavet opgørelsen ud fra Danmarks Statistiks personregistre.
Den lader vi lige stå et øjeblik, mens vi spoler måske 20-30 eller 40 år frem i tiden.
Nu skal du på pension. Du har slidt og knoklet i din forretning. Betalt dine medarbejderes løn, betalt din moms, betalt dine leverandører og din revisor. Men har du husket at betale dig selv?
For når du på et eller andet tidspunkt skal pensioneres, vil du sikkert gerne have tid og mulighed for at gøre nogle af alle de ting, du ikke har nået i dit travle arbejdsliv.
Men det kræver penge at gøre de ting, du drømmer om. En del penge faktisk. Og det er svært at spå om, hvordan folkepensionen og de andre offentlige ydelser ser ud til den tid.
Kom i gang – i god tid
Derfor kan det være, at det er nu, at du skal begynde at kigge på din pension eller på anden vis begynde at spare op til en god alderdom – også selvom det ligger mange år ude i fremtiden.
“Jeg ved godt, at det er svært at tænke 30 eller 40 år frem i tiden. Især når man står i en travl hverdag og måske ikke synes, at der er mange tusinde kroner i overskud hver måned, som kan spares op,” siger frisørrevisor Henrik Svenstrup, Dansk Revision Viborg.
“Men vi kan ud fra en analyse udarbejdet af ATP se, at rigtigt mange af landets selvstændige ikke sparer op til pensionen, og samtidig kan vi se, at frisører er dem, der generelt sparer mindst op.”
“Og vi ved, at vi kommer til at leve længere og længere, og de fleste af os har det også så godt i vores alderdom, at vi gerne vil rejse og fortsætte med at opleve spændende ting. Derfor er vi altså nødt til at lægge penge til side for at kunne det,” supplerer han.
“Det virker uoverskueligt for mange at starte tidligt, men man skal tænke på, at de penge, man sætter ind måske i sine 20’ere eller 30’ere kommer til at stå i mange år og bliver mere værd. Så tænk over det og læg en plan – gerne i god tid.”
Har du en ordning?
Måske er du i tvivl om, om du overhovedet har en pensionsopsparing, og hvor meget du står til at få udbetalt? Hvis du logger ind på portalen pensionsinfo.dk med dit NemID, får du et godt overblik. Du kan beregne, hvor meget efterløn og pension, du kan forvente at få, når du stopper med at arbejde.
“Så er det jo, at du skal se dig selv og eventuelt din ægtefælle i øjnene og snakke om, om beløbet passer med det liv, du gerne vil leve,” siger frisørrevisor Henrik Svenstrup.
Du kan for eksempel overveje, hvornår du vil på pension? Dine drømme som pensionist? Hvilket rådighedsbeløb, du får brug for?
“Det kan godt være svært at vurdere selv, så derfor vil jeg klart anbefale, at du tager en snak med din bankmand, pensionsrådgiver eller revisor om det,” siger han.
“I tager en snak ud fra din konkrete situation og økonomi, så du får den ordning, der passer til dig og dine behov.”
Pension er også forsikring
En pensionsordning indeholder ofte også forsikringer, som dækker ved alvorlig sygdom, invaliditet og død.
“Der er stor forskel på de forskellige ordninger, men for mange vil det være en fordel at have en forsikring, der dækker, hvis man taber evnen til at passe sit arbejde. Er du dækket godt nok ind, hvis uheldet er ude, og du bliver syg eller ramt af en ulykke?”
“Når talen falder på pension og opsparing er det for mange svært at finde begejstringen og lysten til at gå i gang. Men det er bare så vigtigt at vide, at der kun er dig til at spare op til din egen pension. Ingen andre gør det for dig,” fastslår han.
Pension for Selvstændige tilbyder i samarbejde med dofk forskellige pakkeløsninger, hvor du sammen med din pension får sundhedssikring, dækning ved tabt erhvervsevne, kritisk sygdom, invaliditet og død.
FAKTA: Tag et pensionstjek
Hver gang du oplever større ændringer i dit liv, bør du gennemgå dine pensions- og forsikringsforhold sammen med din revisor eller pensionsrådgiver.
Det kan være ved skilsmisse, ægteskab, at du har fået børn – eller noget helt fjerde.
Uanset hvilket pensions- eller forsikringsselskab, du har valgt, skal du have mulighed for et gratis pensionstjek. Du bør tage et pensionstjek minimum hvert andet eller tredje år.
NB. Dette indlæg kan indeholde takster og info om regler, der er blevet ændret siden udgivelsen. Kontakt din FrisørRevisor, så du er sikker på, at du altid får den mest opdaterede viden.