I Covid-19s skygge: Kodeordet er likviditet

Hos FrisørRevisor er vi også ved at være godt trætte af Covid-19, omikron, delta, hjælpepakker og momslån. Vi ved også, at I er mange, der er pressede, så derfor har vi udarbejdet et lille overblik der hjælper dig med at huske kommende frister for skat, moms, lån osv.

Er du en af de mange, der har udskudt moms og skatteindbetalinger, så kan det være svært at overskue, hvornår det hele skal betales tilbage igen.

Og samtidig truer nye restriktioner og usikkerhed om udbredelsen af omikron, som ved redaktionens slutning er i hastig vækst.

”De seneste år har ikke været et ønskescenarie for nogle af os. Og som frisør er man jo også sin egen herre og elsker at tage sig af sine kunder og sin forretning,” siger Ronald Hauch Brun, Partner, Direktør og FrisørRevisor i Dansk Revision Aalborg.

Viser din konto det rette billede?

Måske ser det ikke så slemt ud, når du logger på netbank og kigger på din driftskonto, for de mange forskellige tiltag og lån har holdt hånden under mange.

”Men her er det vigtigt, at du lige kigger lidt frem og har de kritiske briller på, for måske taler kontoen ikke helt sandt. Selvfølgelig står pengene der netop nu, men hvis mange af pengene er lån, der skal betales tilbage lige om lidt, så viser kontoen ikke et retvisende billede,” siger Ronald Hauch Brun.

Mange har udsat betalingen af moms og måske også skat, og det skal betales løbende i kommende måneder. Jeg kan godt være lidt nervøs for, at mange ikke har penge nok stående.”

Men nok om, hvad der skal betales. Det vigtige er at sikre, at der er penge til momsen, skatten, lønningerne og alt det andet, når det skal betales. For du skal jo både betale de rater og afdrag, der er udskudt og samtidig huske at betale det, der normalt skal betales i de måneder.

Kodeordet er likviditet

For at sikre, at der er penge nok, skal du give dig selv et overblik over din likviditet. Du skal altså finde ud af, hvornår du skal betale hvad, og hvornår du får penge ind på din konto. Mange betalinger forfalder nærmest samtidig.

”Er det svært, så kan det det være en god ide at tage din revisor med på råd, så I fælles får et overblik over kommende betalinger og forventede indtægter,” siger Ronald Hauch Brun.

Og har du selv helt styr på budgettet og de kommende betalinger såsom løn, husleje, vareindkøb, så kan du også selv gøre det.

”Sådan et likviditetsbudget hjælper dig til at sikre, at du har penge på kontoen, når du skal bruge dem. Det giver ro i maven,” siger revisoren og supplerer:

”Får du problemer med din likviditet, kan det være, at du har brug for en større kassekredit. Det bedste råd er at tage din revisor med i de overvejelser, så du kan forberede dig bedst muligt på dialogen med banken.

Overblik på skattekontoen

”De mange udskudte betalinger og eventuelt forskellige Covid-lån kan være svære at overskue. Derfor anbefaler jeg, at du kigger ind på skat.dk. Du kan danne dig et overblik ved at logge på din virksomheds skattekonto.”

Du skal se på skattekontoen og derefter kontostatus. Nederst på den side er der en oversigt over Covid-lån og udskudte betalingsfrister. Du kan se alle dine udskudte og fremtidige betalinger.

Ændrer sig løbende

Er det svært at skaffe pengene til at betale, er der etableret en mulighed for at samle momslånene og få en afdragsordning med skat til en rente på 0,7% pr. måned over 24 måneder.

”Men regler og tilbagebetalingsfrister er løbende blevet ændret, så det er svært at give et endeligt overblik. Det er vigtigt løbende at holde sig løbende orienteret omkring betalingsfrister mv. Og jeg vil også understrege, at det er meget vigtigt at overholde indberetningsfrister mv., for en overskridelse eller manglende indberetning vil kunne betyde, at alle lån skal betales på en gang.”

Er du klar til 2022?

Og når du nu har sat dig ned og er gået i gang med likviditeten, så kig også ind i 2022.

”Din forskudsopgørelse for 2022 kom sidst i 2021. Har du ikke tjekket den endnu, så gå den igennem og se, om den passer til din forventede indkomst – så sikrer du bedst muligt, at du får betalt de rigtige b-skatterater i 2022”, siger Ronald Hauch Brun.