Julegaver, julefrokoster … og alt det andet, du skal huske i december .

Decembers to-do-liste er lang. Både i privaten og i salonen er der mange ting, du skal huske. Året nærmer sig sin afslutning, og det gør regnskabsåret også for de fleste. FrisørRevisor giver dig en tjekliste til årets afslutning.

Af Lone Pedersen, FrisørRevisor, TimeVision Brøndby

Som en god chef, vil du gerne anerkende dine medarbejderes indsats og give dem en god julegave og en festlig julefrokost. Og det må du gerne – også uden at de ansatte skal beskattes – hvis du følger vejledningerne.

Julegaver til medarbejdere

Hvis du giver ting/naturalier eller et gavekort til helt enkeltstående butikker eller til på forhånd udvalgte produkter, er gaven ikke skattepligtig for medarbejderen. Der må dog ikke være mulighed for at bytte gavekortet til kontanter. En sådan gave må have en værdi på op til 800 kr. inklusive moms.

Du må i øvrigt også give dig selv en julegave, hvis du er ansat i din virksomhed.

Kontanter og mere generelle gavekort er altid skattepligtige uanset beløbets størrelse. Det gælder eksempelvis gavekort til alle forretninger i et indkøbscenter, da gavekortet sidestilles med kontanter.

Julefrokost med kollegerne

Julefrokosten vil næsten altid være skattefri for medarbejderne – medmindre helt særlige forhold gør sig gældende. Er det en julefrokost i udlandet eller varer julefrokosten mere end en enkelt dag, kan den være skattepligtig, hvis der ikke er et fagligt indhold i aktiviteten.

Men for de ”almindelige” danske julefrokoster med fest, mad og drikke er julefrokosterne skattefrie for medarbejderne. Virksomhederne kan trække beløbet fra som en personaleudgift.

Som hovedregel er følgende personaleaktiviteter skattefrie:

  • Aktiviteter med udelukkende fagligt indhold
  • En-dagsaktiviteter som eksempelvis DHL-stafet eller et-dags cykelløb
  • Arrangement over flere dage, hvor det faglige indhold klart overstiger det turistmæssige indhold
  • Firmaudflugter
  • Julefrokoster

Restskat for 2015

Har du betalt for lidt i skat, kan du overveje ”en frivillig indbetaling”. Hvis du betaler ekstra i skat inden årsskiftet, skal du ikke betale ekstra renter af din restskat. Du kan også vente, men så vil du komme til at betale renter. Så har du økonomi og likviditet til dette, kan det være en meget fornuftig beslutning at betale sin restskat så tidligt som muligt.

Forskudsopgørelse 2016

Det har siden den 10. november i år været muligt at se sin forskudsopgørelse for 2016. Og er der ikke sket væsentlige ændringer i indtægter og fradrag her i 2015, er det formentlig slet ikke nødvendigt at bruge tid på at kontrollere forskudsopgørelsen. SKAT regulerer automatisk indkomster og fradrag fra år til år. Har du omvendt oplevet ændringer, så husk at gå ind på www.skat.dk og ret dine oplysninger – evt. med hjælp af din FrisørRevisor.

Pensionsopsparing

Du ved sikkert godt, at du skal spare op til pensionen. Men har du ikke fået lavet en aftale med din bank eller pensionsselskab, skal du måske få kigget på din pension her sidst på året.

Der er flere forskellige typer at vælge imellem: Aldersopsparing, ratepension, livrente eller din helt egen opsparing.

Hvad der er bedst for dig, er afhængigt af dig, din økonomi og din risikovillighed.

I samme ombæring er det også vigtigt at nævne, at du kan få fradrag for indbetaling på ratepension og livrente. Når pengene skal udbetales fra disse ordninger, kommer du til at betale almindelig indkomstskat.

Særlig pensionsordning for selvstændige

Selvstændige erhvervsdrivende har stadig en særlig mulighed for at spare op til pensionen. Der er en ordning, der gør, at du kan indbetale op til 30 pct. af virksomhedens overskud på livsvarige livrenter.

Det skal dog præciseres, at det kun kan ske på livsvarige livrenter, og at der samtidig kan indbetales op til kr. 51.700 på ratepension.

Budget for 2016?

Har du husket at tænke frem og lægge budget for 2016? Hvis ikke, skal du gøre det nu. Det er en god rettesnor for både dig selv og dine samarbejdspartnere, så du gør alle en tjeneste ved at lægge et realistisk budget.

Er du i tvivl om, hvad du skal gøre?
Så kontakt din lokale FrisørRevisor, som gerne hjælper dig.

NB. Dette indlæg kan indeholde takster og info om regler, der er blevet ændret siden udgivelsen. Kontakt din FrisørRevisor, så du er sikker på, at du altid får den mest opdaterede viden.