Køber du mobiler og bærbare rigtigt? Få styr på de nye momsregler.

Nye regler betyder, at du ikke længere automatisk kan fratrække moms på mobiltelefoner og bærbare computere.

Det er ikke altid helt nemt at hitte rede i nye regler fra SKAT, og reglen om ”omvendt betalingspligt” er ingen undtagelse.

Fra den 1. juli i år har reglerne for køb af mobiltelefoner og bærbare computere ændret sig, så du skal handle på en bestemt måde, hvis du fortsat vil have lov at trække beløbet fra som en omkostning i din salon.

”Det kan godt være en jungle at finde ud af, og mange frisører er ikke klar over, at det faktisk kan koste penge at gøre det forkert,” fortæller Elsebeth Vejlgaard, FrisørRevisor fra TimeVision Slagelse.

Med eller uden moms

De nye regler kan bedst illustreres med et eksempel:

Frisør Susanne skal have en ny telefon til sin salon. Hun bruger mobiltelefon, da det er det nemmeste for hende.

Hun har besluttet sig for, hvilken model, hun gerne vil have, og nu skal hun bare ned i butikken og købe den.

Hun har fundet et godt tilbud i det lokale telecenter for erhvervsdrivende, og hun går derind og køber sin nye telefon.

”Når hun går ind i en butik, der sælger mest (mere end 50 pct.) til erhvervskunder, skal hun bede om en faktura uden moms. Hun skal altså allerede i butikken være klar over, om telefonen skal ”momses” eller ej. Det betyder også, at hun heller ikke skal betale moms i butikken,” forklarer Elsebeth Vejlgaard.

På fakturaen skal så stå købers momsnummer og noget i retning af ”omvendt betalingspligt, køber afregner momsen”.

Hvis frisøren derimod går ind i en detailbutik lige ved siden af for at købe den nye telefon, er reglerne nogle andre.

”Hvis hun eksempelvis går i Bilka eller en almindelig butik på gågaden og køber en telefon, så må man regne med, at her sælger de mest til private. Det betyder, at hun så skal gøre, som hun altid har gjort. Altså købe telefonen med moms og få en faktura med moms.”

Disse regler gælder for bærbar IT som eksempelvis mobiltelefoner, bærbare computere og spillekonsoller.

Blandet køb

Rigtigt kompliceret bliver det, hvis frisøren både skal købe for eksempel en bærbar computer og en printer i en erhvervsafdeling.  Computeren skal nemlig faktureres og købes uden moms, mens printeren skal faktureres og købes med moms.

”Det kan godt være svært at finde ud af, så jeg vil anbefale, at man kontakter sin revisor på forhånd. Det er nemlig ikke muligt at lave om, hvis man eksempelvis får en faktura med moms i en erhvervsafdeling. Så vil SKAT mene, at den er købt privat, og det er ikke muligt at trække den fra i sit regnskab.”

I den kvartalsvise momsangivelse, er det også vigtigt at gøre det rigtigt, så derfor vil FrisørRevisorerne anbefale, at man i hvert fald den første gang får hjælp til at gøre det rigtigt.

Omvendt betalingspligt skal bruges ved køb af:

  • Mobiltelefoner og smartphones
  • Bærbare computere
  • Tablets
  • Spillekonsoller
  • Chips og mikroprocessorer

NB. Dette indlæg kan indeholde takster og info om regler, der er blevet ændret siden udgivelsen. Kontakt din FrisørRevisor, så du er sikker på, at du altid får den mest opdaterede viden.