Sådan slutter du året godt af - 5 gode råd fra revisoren

Jul og nytår nærmer sig – det samme gør årsafslutningen. Og det er noget, der kan give selvstændige grå hår. Her får du et par gode råd, som kan gøre det nemmere for dig i år.

Årsafslutning … Alene ordet lugter lidt af sene aftener, krydret med en mild snert af frustration og måske smagt til med en følelse af ikke helt at vide, om du gør det rigtigt.

”Sådan er der mange mindre selvstændige frisører, der har det,” beroliger Lene Søe, partner og registreret revisor i Dansk Revision Hillerød og FrisørRevisor.

”Frisører er jo blevet frisører, fordi de har en passion for at klippe hår og hjælpe deres kunder med at se godt ud. Det er sjældent en lyst til at arbejde med tal og bogføring,” fortsætter hun.

Men med en tjekliste og et par gode råd, kan det måske gå lidt lettere i år end de tidligere år.

 

  1. Har du husket det hele?

 

Inden du afslutter regnskabsåret, skal du sikre dig, at du så at sige ”har fået det hele med”.

Altså har du husket alle omkostninger og udgifter?

Det kan godt være, at du har fået nogle fakturaer og regninger, som først skal betales efter årsskiftet, men hvis de er sendt i år, skal de også bogføres i år, så du får den rigtige afregning af moms og skat.

På samme måde skal du også huske at få alle dine indtægter med. De fleste klipninger og farvninger betales naturligvis med det samme i salonen, men har du noget til gode, skal det også med. Også her er det fakturadatoen, der er afgørende.

I nogle brancher har man lange igangværende projekter, og er du tilknyttet noget af den slags, skal den del af den endelige faktura, som er udført i år også med i dette års regnskab – også selvom fakturaen først sendes næste år.

Du skal også sikre dig, at du ikke har nogle private udlæg som endnu ikke er kommet med i regnskabet. Det kan være, du har lagt ud for noget, som egentlig skulle betales af dit firma. Husk at gemme bon’er mv. for at bruge dem i regnskabet.

 

  1. Har du gjort status på varelageret?

 

En del af din virksomheds værdi ligger måske bundet i et varelager. Det skal du have talt op, så du ved, hvad det er værd i forhold til din bogføring.

Værdien af dit lager regner du ud ved at tage indkøbspriserne plus forsendelsesomkostninger.

På samme måde kan du også udregne dit varebrug.

Det regner du ud ved at tage værdien af dit varelager ved årets begyndelse plus vareindkøb og forsendelsesomkostninger og så trække værdien af varelageret ved årets afslutning fra.

Det beløb, du så får, er dit vareforbrug, som du har fradrag for i regnskabet.

 

  1. Skal du have nyt til salonen?

 

Hvis du har penge i virksomheden, kan det være en skattemæssig fordel at købe det, du har brug for, inden årsskiftet. Det kan være, at du skal have en ny computer, nye telefoner eller måske nyt grej til salonen. Men husk at kigge på dine tal og overvej, om du har pengene til det på denne side af årsskiftet.

 

  1. Er der styr på dig personligt?

 

Men et er virksomheden – noget andet er dig som indehaver. Det skal der også være styr på. Har du for eksempel været ude og rejse, så du kan trække diæter fra?

Har du husket at indbetale noget til din pension? Eller skal du nå at gøre det inden årsskiftet?

Og hvordan med skatten? Er den korrekt betalt i løbet af året eller står du til at skulle betale en sur rest-skat eller måske have penge tilbage?

 

  1. Har du lavet budgettet for næste år?

 

Et er årsafslutningen. Noget andet er budgettet for næste år. Dit budget er et styreredskab, der gør det muligt løbende at kunne følge op på, hvordan det går med din omsætning, udgifter og de mål, du har sat op.

Når du har dit budget, kan du justere dine udgifter eller tilpasse aktiviteterne til dine indtægter i god tid.

”Frisører er jo blevet frisører, fordi de har en passion for at klippe hår og hjælpe deres kunder med at se godt ud. Det er sjældent en lyst til at arbejde med tal og bogføring”

Er du i tvivl om noget i forbindelse med årsafslutningen, så tag fat i din FrisørRevisor. Du finder os her på hjemmesiden frisorrevisor.dk eller på Facebook.

NB. Dette indlæg kan indeholde takster og info om regler, der er blevet ændret siden udgivelsen. Kontakt din FrisørRevisor, så du er sikker på, at du altid får den mest opdaterede viden.