Midt i marts er det muligt at rette i dit oplysningsskema (selvangivelse) – og ved samme lejlighed bør du tage et kig på din forskudsopgørelse for 2021, hvis der er noget, du allerede nu skal have rettet.
Når du har en virksomhed, skal du hvert år fortælle SKAT, om du har over- eller underskud i virksomheden og hvilke fradrag, du har. Det skal du i det, der hedder oplysningsskemaet (tidligere ”udvidet selvangivelse”).
På baggrund af oplysningsskemaet danner SKAT din årsopgørelse. Det er på årsopgørelsen, at du kan se, om du får et skattesmæk eller du har penge til gode, fordi du har indbetalt for meget.
Fra den 15. marts 2021 kan du se og rette dit oplysningsskema for 2020 hos SKATs hjemmeside. Fristen for at indtaste ændringer er 1. juli – men hvis du gør det inden da, og du har en overskydende skat, vil du få den udbetalt hurtigere.
I øvrigt er fristen for frivillig betaling af restskat også den 1. juli, herefter er der et tillæg på 4 % af restskatten.
”I år er det særligt vigtigt at huske, at Covid-19 hjælpepakkerne er fuldt skattepligtige i virksomheden. Det tæller med som indkomst,” siger Lars Steinbach, FrisørRevisor og Partner i TimeVision Frederiksberg.
Husk dine 2020 fradrag
Du har selv ansvar for, at det er de rigtige oplysninger, der er angivet i oplysningsskemaet, og det er også dig selv, der skal huske at tilføje dine fradrag.
Et af de fradrag, som oftest bliver glemt, er kørselsfradraget for kørsel til og fra arbejde. Du kan få kørselsfradrag, hvis du har mere end 12 km hver vej på arbejde – men kun for de dage, hvor reelt kører til og fra arbejde.
”Husk at 2020 har været et Covid-19-år med nedlukninger og hjemmearbejde, så vær opmærksom på, om det er det rigtige antal arbejdsdage, du får opgivet,” siger Lars Steinbach.
Spørg din revisor
Et andet fradrag, som ofte bliver glemt er, er håndværkerfradraget / servicefradraget. Du kan få fradrag for en række service- og håndværksydelser, som er udført i dit private hjem eller sommerhus. Serviceydelser giver fradrag på op til 6.200 kr. pr. person i 2020, og håndværksydelser giver fradrag på op til 12.500 kr. pr. person i 2020.
”Ovenpå et år med Covid-19, hjælpepakker og nedlukninger kan det være svært at overskue, så jeg vil anbefale at tage fat i en FrisørRevisor,” siger Lars Steinbach.
”Det kan meget vel være penge, der er godt givet ud.”
Tjek også forskudsopgørelsen
Når du så alligevel er inde på SKATs hjemmeside, er det en god ide at tjekke din forskudsopgørelse for 2021. For allerede nu kan det være, at du skal rette til, så du ikke kommer til at betale alt for meget eller alt for lidt i skat hen over året,” siger Lars Steinbach.
Forskudsopgørelsen er SKATs bedste gæt på, hvad du kommer til at tjene og har af fradrag. Det skøn bygger på oplysningerne fra årene før, og det er vigtigt, at du husker at tjekke den.
Du skal typisk ændre i forskudsopgørelsen ved større ændringer i din økonomi – nyt job, pension, huskøb eller noget helt fjerde.
– Selvom det er lidt besværligt, så husk at du gør det for dig selv. Hvis tallene ikke passer, er det dig, der pludselig risikerer at stå med en stor skatteregning.
Særligt for selvstændige
Alle – både lønmodtagere og selvstændige – skal udfylde forskudsopgørelsen. Men for frisører, der har egen salon, kan det være lidt sværere at gennemskue, hvad der skal stå.
– Der er nogle lidt andre overvejelser, som man skal tage med, da man som selvstændig er afhængig omsætning og overskud i sin virksomhed – og det har været ekstremt svært at vurdere især under Covid-19, fortæller Lars Steinbach.
Du kan godt ændre tallene i din forskudsopgørelse i løbet af året, og du får med det samme en ny med de rettede tal, så du ender med at have betalt det rigtige i skat.