Efter Covid-19: Sådan kan du forkæle dine medarbejdere

Du vil sikkert gerne gøre lidt ekstra for dine medarbejdere – men også undgå, at de får et skattesmæk for de gode hensigter. Så hvordan gør du egentlig det i 2021.

Der er vist ingen, der er i tvivl om, at i år og sidste år har været et særligt udfordrende – for frisører blandt andet med nedlukninger, hjælpepakker og selvfølgelig den konstante usikkerhed, som Covid-19 gav os alle.

Måske er det netop derfor, at du i år får ekstra lyst til at sætte pris på de medarbejdere, der måske har taget en ekstra lørdag i salonen eller knoklet ekstra hårdt – eller på andre måder har hjulpet dig igennem.

Og det er snart tid til at tænke på julegaver og julehygge, men hvad kan du egentlig gøre for dine medarbejdere, som ikke rammer dem bagefter? For det er en god ide at tænke sig om, når du vil forkæle dine medarbejdere – forkælelsen kan nemlig hurtigt komme til at koste dem en ekstraskat.

Personalegoder er løn

”Som hovedregel er personalegoder lig med løn. Medarbejderen skal beskattes af værdien af personalegodet,” fortæller Per Laursen, FrisørRevisor og partner i Dansk Revision Århus.

Der er en række personalegoder, der har helt faste takster i forhold til beskatning. Det er eksempelvis telefon, internet og bil, som arbejdsgiver skal indberette.

Skattefri personalepleje

Men der findes også typer af personalepleje, som ikke skal beskattes. Det er noget af det, der gør hverdagen lidt mere hyggelig. Det kan være sådan noget som kaffe, te og frugt, parkeringsplads til arbejdet og også forskellige former for behandling eller forebyggelse af en medarbejders arbejdsrelaterede skader.

”Hvis du vil gøre lidt ekstra godt for dine medarbejdere uden at de skal betale skat bagefter, skal du holde dig under bagatelgrænsen, der fastsættes hvert år,” fortæller revisoren.

I år må personalegoderne samlet højst koste 6.500 kroner, og det drejer sig om ting som mad og drikke ved overarbejde, vareprøver og arbejdstøj med logo.

Julegaver og andre gaver

Der er også en kategori, der hedder mindre personalegoder. Her er ligeledes en bagatelgrænse, som betyder, at medarbejderen ikke skal svare skat af gaven. Her ligger blandt andet gaver – eksempelvis julegaver (max 900 kr.), blomster, vin og chokolade og deltagelse i motionsløb.

”Beløbsgrænsen er 1.200 kr. i 2021. Så som medarbejder må man altså sammenlagt få gaver for 1.200 kr. uden at skulle beskattes.”

Men hvis beløbet overskrides, skal man betale skat af hele beløbet. Det er medarbejderens eget ansvar at angive beløbet til SKAT.

Udover dette kommer lejlighedsgaver – ved eksempelvis mærkedage – som ikke hører under her. Det gør den årlige julefrokost eller firmaudflugt heller ikke.

Særligt 2021 gavekort

Som det nok ikke er gået mange forbi, så satte Covid-19 et ”fuldt stop” for restauranter, hoteller mv., som har haft det svært under pandemien. Derfor er der helt ekstraordinært i år vedtaget en lov, som gør det muligt at give sine medarbejdere et skattefrit gavekort til oplevelser på op til 1200 kr.

Gavekortet skal gives i år og dække eksempelvis hoteller, feriecentre, campingpladser mv. Man kan også vælge at give gavekort til restauranter, caféer, forlystelsesparker, teatre og koncerter mv.

”Det er et helt særligt initiativ i år for at støtte oplevelsesindustrien, så det kan være en god mulighed for at give en ekstra anerkendelse til sine medarbejdere,” siger Per Laursen. 

Er du i tvivl om beløbsgrænser og hvad du må?

Så tag en snak med din FrisørRevisor, der kan rådgive dig.