Hvad skal du rent økonomisk være opmærksom på, nu hvor du igen er begyndt i din salon efter Covid-19 nedlukningen? FrisørRevisor hjælper dig.
Der er vist ingen tvivl om, at det har været en rutsjebanetur af de helt store at være frisør under Covid-19. Nedlukning og genåbning for så igen at lukke ned. Afstandskrav og afspritning – og nu genåbning med corona-pas.
Der er meget, man skal forholde sig til, som ikke handler om at krølle, klippe og farve, og vi har som FrisørRevisorer haft kontakt til mange frustrerede frisører, som har haft det svært det seneste års tid.
Vi har derfor spurgt Kim Sørensen, FrisørRevisor i Øernes Revision i Nykøbing F. om råd. Han kommer med nogle punkter til dig, der nu er kommet i gang med saksen igen – og som gerne vil komme så godt igennem tiden efter Covid-19 som muligt.
Den rigtige pris
Der er nu gået mere end et år med forskellige nedlukninger og restriktioner. Det betyder, at det kan være meget fornuftigt at kigge på, om dine priser skal justeres.
– Du skal vurdere og have et stort fokus på, om din prissætning fortsat er rigtig. Det kan sagtens være, at det vil være på sin plads at justere priserne som følge af den krise, der har været og den tid, der i øvrigt er gået. Det handler selvfølgelig ikke om at skrue priserne helt i vejret, men en justering kan absolut være på sin plads for mange. Det kan have en stor og direkte effekt på bundlinjen, fortæller Kim Sørensen.
Tænk i mersalg
Samtidig med en mulig prisjustering er det også vigtigt at tænke i mersalg.
– Når nu de gode kunder endelig er kommet tilbage i stolene, skal du huske at have fokus på mersalg. Det kan være produkter fra hylderne, men det kan også være tillægsydelser som ordning af bryn og vipper, en ekstra lækker hårkur eller andre tilkøb.
– Det er min klare overbevisning, at jeres kunder har savnet at blive forkælet, så skru endelig op for det, hvis muligheden er der.
Pas på dit varelager
I modsætning til mange detailhandlende, så er det nok ikke dit varelager, du skal være mest bekymret for. Heldigvis har de fleste produkter en lang holdbarhedsperiode, og der er typisk heller ikke så mange ”sæsonvarer”, som hvis du solgte vintertøj eller bikinier.
– Men det er en god ide at være opmærksom på ikke at øge værdien af varelageret alt for meget, så du binder for mange penge i varelageret, siger revisoren.
– Det er bedre at beholde den fleksibilitet og sikkerhed, som en god likviditet giver.
Alt det ”tørre”
Det er af gode grunde svært at spå om, hvor meget du kommer til at tjene i din forretning i 2021. Muligvis er din forskudsopgørelse for 2021 dannet på baggrund af din indkomst for 2020, som jo heller ikke var et normalt år.
– Derfor vil jeg anbefale dig, at du tjekker din forskudsopgørelse på skat.dk. Du kan selv angive, hvor stort et overskud du forventer i din virksomhed, og så bliver skatteraterne udregnet derefter.
– Vær opmærksom på, at de udbetalte kompensationsordninger er skattepligtige.
– Er overskuddet opgivet alt for lavt i forhold til, hvad du reelt kommer til at tjene, vil du løbende betale for lidt i skat, og så kan du forvente et skattesmæk for 2021. Står beløbet omvendt for højt, betaler du for meget i skat, og de penge kunne du måske bedre have brugt andre steder.
Tilbagebetaling af hjælpepakker
Der har været mange forskellige kompensationsordninger under Covid-19, såsom omsætningskompensation, kompensation for faste omkostninger, lønkompensation, momslån og A-skattelån. Måske skal en del af kompensationsordningerne tilbagebetales, så husk at gemme noget likviditet, hvis du er en af dem, der har fået for meget udbetalt i kompensation eller har optaget momslån og A-skattelån.
– Det vil være mit sidste opmærksomhedspunkt, så du som frisør ikke pludselig står med ”håret i postkassen” og ikke har penge til en tilbagebetaling, siger Kim Sørensen.
Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det hele an, så tag fat i din FrisørRevisor.
Sammen kan I også lægge en plan for, hvordan I eventuelt skal involvere banken, hvis der er behov for det. Revisoren er ”din mand/kvinde” og kan være meget rar at have med i en dialog med banken.